20 Limburgse bedrijven besparen CO2-uitstoot van 10.000 wagens

20 Limburgse bedrijven boekten een uniek resultaat in het ‘Charter milieu en duurzaam ondernemen Limburg 2012’. Hun acties resulteerden samen in een besparing van 28 240 ton CO2-emissies, of de uitstoot van 10.100 personenwagens.

Het ‘Charter milieu en duurzaam ondernemen Limburg’ is een initiatief van provincie Limburg en Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Dit initiatief kadert in het plan ‘Limburg gaat klimaatneutraal’ van provincie Limburg om tegen 2020 klimaatneutraal te zijn. De twintig laureaten namen gedurende een jaar allerhande milieu- en duurzaamheidsacties over minstens vier verschillende thema’s die door een externe evaluatiecommissie positief geëvalueerd werden.

Enkele voorbeelden van geslaagde acties zijn:

  • Relighting door het verwijderen van oude TL-verlichting in een productiehal en het plaatsen van bewegingsmelders;
  • Free cooling (buitenlucht gebruiken om het proces te koelen);
  • Energiescan uitvoeren om te weten waar verbeteringen mogelijk zijn;
  • Hergebruik van hemelwater in plaats van het verbruik van leidingwater.

De 20 bedrijven bespaarden samen op een jaar tijd 6 700 MWh elektriciteit, 2 078 MWh gas, 129 000 liter stookolie, 72 000 liter diesel, 2,9 miljoen kilometer wegtransport en 2,2 miljoen m³ leidingwater.

Eenvoudige maatregelen

Vaak is een gigantische milieuwinst te realiseren door het nemen van eenvoudige maatregelen. Deze missen meestal ook hun economisch effect niet. Of hoe maak je van €2 000 op een jaar tijd €100 000? Twee Charterlaureaten deden dit het afgelopen jaar door een persluchtlekdetectietoestel aan te schaffen. Een lek van 1mm² kost (bij een druk van 7 bar) op een jaar €300, wanneer dit een lek van 3mm² betreft overstijgt de kost op jaarbasis snel de €3 000. Door lekken tijdig op te sporen en ze te herstellen konden deze twee bedrijven hun CO2-emissies elk met meer dan 400 ton beperken.

Frank Smeets, gedeputeerde provincie Limburg vult aan: “Als we allemaal samen inspanningen doen, kunnen we Limburg tegen 2020 CO2-neutraal maken. Het ‘Charter milieu en duurzaam ondernemen Limburg’ ondersteunt de Limburgse bedrijven die hieraan willen meewerken.