VITO steunt projecten rond duurzame renovatie

Tweede oproep - Thema ‘duurzame renovatie’
Een eerste open uitnodiging voor het indienen van zo’n voorbeeldprojecten lanceerden VITO, WTCB en transitienetwerk DuWoBo in december 2010 rond het prioritair thema ‘nieuwbouw’. Twee consortiumprojecten lopen ondertussen.
Deze tweede open uitnodiging heeft als prioritair thema ‘duurzame renovatie’ en wil voorrang geven aan projecten die bij zo’n renovatie:

  • nieuwbouw en renovatie integreren, en oplossingen bieden voor de eventuele problematiek van historische gebouwen;
  • aandacht schenken aan de economische en ecologische kosten en baten over de ganse levenscyclus van een gebouw(encomplex);
  • technologische en sociale facetten integreren;
  • functies mixen en sociale inclusie bevorderen;
  • slimme systemen (immotica, zorg, enz…) zowel op individueel als op wijkniveau maximaal benutten.

Verder moet het gaan om concrete projecten waarin meerdere functies aan bod kunnen komen, zoals de zorgsector, schoolgebouwen, culturele sector, …
Consortia van bedrijven, aangestuurd door een Vlaamse kmo, formuleren een project dat maximaal 100.000 € kost. Hiervan draagt het bedrijfsconsortium 34%, de overige 66% komt van VITO KMO middelen uit het cleantech-programma. Bij collectieve acties die via WTCB kanalen gerapporteerd kunnen en mogen worden, kan WTCB bovendien 20% van haar kosten voor eigen rekening nemen.
Projectvoorstellen worden verwacht uiterlijk 30 april 2012. Terugkoppeling wordt verwacht tegen 1 juni 2012. Uit de ingediende voorstellen kunnen eventueel meerdere varianten worden goedgekeurd.

Evaluatie en selectie door VITO, WTCB, DuWoBo
Zowel de keuze van de prioritaire thema’s die voor een open oproep in aanmerking komen, als de beoordeling van de effectief ingediende projecten gebeuren door VITO, WTCB en DuWoBo. Ze zijn in overeenstemming met de door DuWoBo uitgestippelde transitiepaden en voldoen aan de vooraf gedefinieerde selectie- en evaluatiecriteria door de initiatiefnemers.

Meer info op www.vito.be.